Zupa z głogu.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zupa głogowa- owocowa.

Zupa z głogu.

Składniki:

Zupa z głogu.

 

  • Składniki:
  • 400 gram świeżych owoców dzikiej róży
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru
  • 6 szklanek wody
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka masła
  • 4-5 kromek bułki

Sposób przygotowania:

Zupa z głogu.
Przygotowanie:
Owoce róży myjemy ( suszone moczymy przez 48 godzin i gotujemy w tej samej wodzie),usuwamy szypułki.Zagotowujemy wodę,wsypujemy owoce i otartą skórkę z cytryny,gotujemy 40-60 minut.Miękkie przecieramy przez sito,zagotowujemy.Dwie łyżki mąki pszennej rozkłócamy w 1/2 szklanki wody,wlewamy do zupy i mieszając,zagotowujemy.Doprawiamy do smaku solą,cukrem i sokiem z cytryny,wlewamy wino,mieszamy,podgrzewamy.Bułkę kroimy w drobną kostkę.Na patelni topimy masło,wrzucamy bułkę,zarumieniamy.Zupę podajemy z grzankami.