monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Zupa z grochu łuskanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna, prosta i sycąca zupa z łuskanego grochu z marchewką i koperkiem.

Zupa z grochu łuskanego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z grochu łuskanego

 

  • 30-40 dkg grochu łuskanego (połówki)
  • 2 marchewki
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1,5 l. wody
  • koperek
  • śmietana 12%
  • vegeta
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z grochu łuskanego
Do garnka nalewamy wodę, zagotowujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy 1 kostkę rosołową i wsypujemy połówki grochu. Po 10 minutach wrzucamy do zupy marchewkę startą na tarle na dużych oczkach. Dosypujemy vegetę oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości, groch powinien się rozpadać (ok. 30-40 minut). Zupę należy często mieszać, aby nie przywarła do spodu garnka. Na koniec zagęszczamy zupę śmietaną (2-3 łyżki) rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Dodajemy drobno posiekany koperek. Zupę można podawać z grzankami.
Zupa z grochu łuskanego
Podstawowym składnikiem zupy jest łuskany groch - połowki, a także marchew, śmietana oraz kostka rosołowa.
Zupa z grochu łuskanego
Marchewki ścieramy na tarle na grubych oczkach i dodajemy do zupy.
Zupa z grochu łuskanego
Zupę należy często mieszać, aby nie przywarła do spodu garnka.

Tagi:

groch