paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Zupa z groszku z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa spodoba się domownikom

Zupa z groszku z ryżem

Składniki:

Zupa z groszku z ryżem

 

  • 30 dag mrożonego groszku
  • 15 dag ryżu
  • 10 dag żółtego sera
  • 5 dag bekonu
  • 1,5 litra wywaru drobiowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 dymka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ziemniak
  • masło

Sposób przygotowania:

Zupa z groszku z ryżem
Natkę płuczemy drobno siekamy. Ziemniaka i dymkę obieramy i kroimy w kostkę. Selera płukany i również kroimy w kostkę podobnie jak bekon. Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na maśle smażymy bekon i dymkę. Po chwili dodajemy ziemniaka, selera i groszek. W takiej postaci smażymy ok 5 min pamiętając o częstym mieszaniu. Całość zalewamy wywarem i dodajemy ryż. Gotujemy 15 min(do miękkości ryżu). Doprawiamy solą i pieprzem. Po ugotowaniu, przed podaniem dodajmy ser i natkę, mieszamy.