Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Zupa z gruszki i pietruszki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jesienna zupa krem z gruszki i pietruszki łączy w sobie słodkawy smak gruszki i intensywny, lekko korzenny aromat pietruszki.

Zupa z gruszki i pietruszki

Składniki:

Zupa z gruszki i pietruszki

 

  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 200 g twardych gruszek
  • 300 g korzenia pietruszki
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • łyżka masła
  • ocet winny
  • sól pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Zupa z gruszki i pietruszki
Gruszki obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę a umyte i obrane korzenie pietruszki pokrój w plastry.

W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim pietruszkę, po chwili dodaj pokrojoną gruszkę i duś całość kilka minut. Kiedy składniki zmiękną zalej je bulionem, zagotuj i zmiksuj na jedwabistą zupę, na koniec dodaj śmietankę.

Gotową zupę dopraw solą, pieprzem, cukrem, octem i gałką muszkatołową.

Tagi:

zupa zupa krem