Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa z grzybów leśnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mamy sezon grzybowy, co prawda mało urodzajny, ale jest. Duże ale zdrowe grzybki nie nadające się do marynowania możemy wykorzystać do zupy.

Zupa z grzybów leśnych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z grzybów leśnych

 

  • grzyby leśne np kurki, podgrzybki, borowiki - 800g,
  • mięso karkowe (lub inne) - 200g,
  • cebula - 2,
  • ziemniaki - 4 duże,
  • marchew - 2,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera - wielkości pietruszki,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • śmietana 18% - kilka łyżek,
  • sól,
  • kostka grzybowa,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • przyprawa do zup w płynie.

 

Sposób przygotowania:

Zupa z grzybów leśnych
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Mięso myjemy i zalewamy wrzącą wodą. Dodajemy sól, pieprz i vegetę, gotujemy przez 10 minut. Grzyby obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze lub większe kawałki. Dodajemy grzyby do gotującego się wywaru. Dodajemy wszystkie warzywa poza czosnkiem oraz kostkę grzybową. Gotujemy do miękkości. W razie konieczności uzupełniamy wodą. Dodajemy rozdrobniony czosnek oraz śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Ostatecznie przyprawiamy do smaku. Jeżeli lubimy, możemy zagęścić zupę rozpuszczoną w wodzie mąką.
Zupa z grzybów leśnych
podgrzybków i kozaków
Zupa z grzybów leśnych
Grzyby obieramy
Zupa z grzybów leśnych
myjemy i kroimy na mniejsze lub większe kawałki.
Zupa z grzybów leśnych
Dodajemy wszystkie grzyby do gotującego się wywaru.