mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa z jabłek z cynamonowymi grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo smaczna zupka, idealna na jesienny podwieczorek:)

Zupa z jabłek z cynamonowymi grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z jabłek z cynamonowymi grzankami

 

  • 350 g jabłek obranych i pokrojonych w cząstki (bez gniazd nasiennych)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 szkl. mleka (lub więcej w zależności jakiej gęstości zupę chcemy otrzymać)
  • garść włoskich orzechów
  • kilka goździków
  • Grzanki:
  • 2 kromki chleba
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Zupa z jabłek z cynamonowymi grzankami
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrojone na ćwiartki przekładam do rondla. Dodaję cukier, goździki i zalewam wodą. Duszę pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Wtedy przekładam owoce do miski, wyjmuję goździki i miksuję blenderem. Przekładam masę z powrotem do rondla, wlewam mleko, dodaję cynamon i mieszam. Grzanki: Kromki chleba kroję na kostki. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam kostki chleba, chwilę smażę, dodaję cukier, pod koniec posypuję grzanki cynamonem i dokładnie mieszam. Zupę wlewam na talerze, posypuję grzankami, cynamonem, połówkami orzechów i rodzynkami oraz kleksami śmietany. Od razu podaję.
Zupa z jabłek z cynamonowymi grzankami
Jabłka kroję na ćwiartki i duszę w rondlu
Zupa z jabłek z cynamonowymi grzankami
Rozgotowane jabłka miksuję w misce blenderem
Zupa z jabłek z cynamonowymi grzankami
Kromki chleba kroję w niewielką kosteczkę
Zupa z jabłek z cynamonowymi grzankami
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję chleb i rumienię