suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Zupa z jarmużu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pożywna, wysokokaloryczna zupa, na jesienno-zimowe dni.

Zupa z jarmużu

Składniki:

Zupa z jarmużu

 

  • 2 średniej wielkości marchewki;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • 0,5 dużego korzenia selera;
  • kawałek pora;
  • mały liść kapusty włoskiej;
  • cebula;
  • 3-4 liście jarmużu;
  • 2 średniej wielkości ziemniaki (ok 20 dag);
  • 6 dag wędzonego boczku;
  • ząbek czosnku;
  • 2 łyżki mąki;
  • sól;
  • kminek

 

Sposób przygotowania:

Zupa z jarmużu
Umyć włoszczyznę, drobno pokroić i ugotować razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Liście jarmużu oddzielić od grubych łodyżek, gotować oddzielnie przez 5 min. w małej ilości wody, odcedzić, dodać do zupy. Miękkie warzywa zmiksować lub przetrzeć przez sito. Boczek drobno pokroić, wysmażyć z cebulą i czosnkiem, wymieszać z mąką. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do zupy i doprawić solą do smaku i kminkiem. Można podawać z grzankami.