Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa z kalarepki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatna , kremowa zupa.

Zupa z kalarepki

Składniki:

Zupa z kalarepki

 

  • 1 udko z kurczaka
  • włoszczyzna ( bez kapusty )
  • 3 kalarepki
  • 2 łyżki koperku usiekanego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • sól
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kalarepki
Kalarepki i włoszczyznę obrać . 2 kalarepki utrzeć na tarce jarzynowej ( na grubych oczkach ). Udko , włoszczyznę , utarte kalarepki , kostkę bulionową zalać wodą i gotować ok. 45 minut ( aż mięso będzie miękkie ). Osobno w małej ilości osolonej wody ugotować pokrojoną w cienkie słupki trzecią kalarepkę ( ok. 20 minut ) , odcedzić i odstawić . Z zupy wyjąć mięso i włoszczyznę .Przetrzeć przez sito lub zmiksować zupę . Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę , rozprowadzić ją śmietanką zmieszaną z żółtkiem i zupą . Wlać do zupy i zagotować . Wsypać koperek . Podawać dokładając do wlanej na talerz zupy porcje kalarepki pokrojonej w słupki . Dekorować pokrojoną w talarki gotowaną marchewką i posypując koperkiem .