Jak zrobić zupę z kalarepy?

Aby przygotować pożywną zupę z kalarepy potrzebujemy wywaru rosołowego, kilku podstawowych, utartych warzyw, ziemniaków, przypraw, śmietany i masła. Całość jest smaczna, sycąca i zdrowa.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić zupę z kalarepy?
fot. Fotolia
Niejedna pani domu przyzna rację twierdzeniu, że najlepsze potrawy to takie, które są tanie, proste w przygotowaniu, a jednocześnie pożywne i sycące. Wszystkie te warunki spełnia zupa z kalarepy. Jest mocno warzywna i zawiera dużo cennych wartości odżywczych. Gotujemy w niej zarówno korzeń, jak i liście, przez co nie tracimy ani jednego wartościowego składnika. Poznaj nasz przepis na zupę z kalarepy!

Zupa z kalarepy – przepis
  • Z porcji rosołowej mięsa gotowanego razem z solą, zielem angielskim i listkami laurowymi przygotuj wywar
  • Do gotowego wywaru dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 10 sztuk) i starte na tarce warzywa: 3 kalarepy, 2 marchewki, 2 korzenie pietruszki oraz pokrojony pęczek zielonej pietruszki i pokrojone liście kalarepy
  • Całość gotuj do miękkości ziemniaków, następnie dopraw do smaku solą i zagęść śmietaną;
  • Podawaj ze świeżym chlebem
Dla lepszego smaku osobom nie będącym na diecie poleca się dodanie do zupy zasmażki z masła i mąki pszennej – z powodzeniem można jednak zrezygnować z tego dodatku, jeśli chcesz, by danie było lżejsze i bardziej lekkostrawne.