marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa z kołdunami Won-ton.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyrobić ciasto na kołduny i zagniatać,aż będzie gładkie.Zrobić farsz z mięsa i szpinaku i doprawić.Ciasto rozwałkować i wykroić kwadraty.

Zupa z kołdunami Won-ton.

Składniki:

Zupa z kołdunami Won-ton.

 

  • 1,5 l.bulionu z kury,
  • 28 kołdunów Won-ton(mogą być gotowe),
  • 1 łyżka posiekanej dymki lub szczypiorku,
  • Ciasto:225g.mąki,1 jajko,5 łyżek wody,
  • Farsz:150g.chudej wieprzowiny,
  • 20g.szpinaku mrożonego,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka sherry,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Zupa z kołdunami Won-ton.
Zrobić bulion z kury,ciasto wyrobić i zagnieść,aż będzie całkiem
gładkie,przykryć ściereczką i odstawić na pół godzinki.Farsz zrob-
-ić z siekanego mięsa i szpinaku rozmrożonego lub świeżego,dop-
-rawić i wymieszać.Ciasto rozwałkować,posypać mąką i wykrawać
na kwadraciki o boku2,5 cm.Każdy kwadracik posypać lekko mą-
-ką i kłaść nadzienia tyle,żeby się nie wylewał farsz podczas gotowania.Formować kołduny,zlepiając dwa przeciwległe rogi kwadratu i dolepiać do niego dwa pozostałe rogi.Dać kołduny na gotującą się wodę,a potem dać do bulionu i gotować jeszcze z 3 minuty.Gotowe pierożki przełożyć do miseczek i zalać przecedzonym i gorącym bulionem i posypać zieleniną.