Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 792]

Zupa z kolendrą i wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedna z pysznych, oryginalnych i szybkich propozycji na przetworzenia niedzielnego rosołu w coś zupełnie nowego i zaskakującego smakiem, polecam.

Zupa z kolendrą i wołowiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z kolendrą i wołowiną

 

  • 250 gram mielonego mięsa wołowego
  • Marynata:
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • Zupa:
  • 1,5 litra domowego bulionu drobiowego
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ pęczka kolendry
  • 3-4 plasterki imbiru drobno posiekane
  • 3 białka jaj
  • Pieprz, sos sojowy do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z kolendrą i wołowiną
W miseczce łączymy składniki marynaty tj. sos sojowy, cukier, sól i ocet i mieszamy składniki aż do rozpuszczenia się cukru i octu. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso mielone i marynujemy je 30 minut.

Rosół podgrzewamy (nie gotujemy ), dodajemy do niego zamarynowane mięso i gotujemy je na wolnym ogniu około 10 minut.

Kiedy mięso się ugotuje, białka wbijamy na miseczkę wlewamy je nieprzerwanym strumieniem do zupy (drugą ręką zupę mieszamy ciągle, aby powstał wir ) – gotujemy 2 minuty. Zupę doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem.

Natkę kolendry i szczypiorek siekamy. Imbir obieramy i drobno kroimy. Do 4 miseczek nakładamy po równo kolendry, szczypiorku i imbiru. Zioła zalewamy gorącym bulionem z „makaronem” z białek i wołowiną, serwujemy od razu.

Smacznego.
Zupa z kolendrą i wołowiną
W miseczce łączymy składniki marynaty tj. sos sojowy, cukier, sól i ocet i mieszamy składniki aż do rozpuszczenia się cukru i octu. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso mielone i marynujemy je 30 minut.
Zupa z kolendrą i wołowiną
Rosół podgrzewamy (nie gotujemy ), dodajemy do niego zamarynowane mięso i gotujemy je na wolnym ogniu około 10 minut.
Zupa z kolendrą i wołowiną
Natkę kolendry i szczypiorek siekamy. Imbir obieramy i drobno kroimy.