Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa z konserwowej fasolki szparagowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Fasolka szparagowa konserwowa stoi zawsze w mojej spiżarni ( nie wekuję sama bo nie mam działki, a kupowanie i przygotowywanie małych słoiczków na 2 osoby jest bez sensu).

Zupa z konserwowej fasolki szparagowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z konserwowej fasolki szparagowej

 

  • porcja z kurczaka na wywar ( 2 skrzydełka, szyjka, trochę okrawek od formowania udek do pieczenia - jakieś 25 dag ,,porcji rosołowej " )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 zielonej części pora
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • kawałek gałązki lubczyku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • maggi do smaku
  • 1 puszka zielonej fasolki szparagowej ( 400 g )
  • 2 ziemniaki
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa z konserwowej fasolki szparagowej
Obrać i umyć warzywa ( z cebuli zdjąć tylko wierzchnie łuski).Pokroić warzywa na kawałki. Opiec marchew, pietruszkę, seler i por na suchej patelni . Mają się lekko zrumienić by powstał naturalny karmel. W garnku ułożyć umytą ,,porcję rosołową ". Dorzucić opieczone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty , gałązkę lubczyku. Zalać wodą. Dodać łyżkę maggi i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować ( wywar ma ,, pyrkać ")przez 45minut. Wyjąć porcję rosołową i warzywa. Wywar przecedzić. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić do wywaru i gotować 15 minut. Fasolkę konserwową odcedzić. Jedną marchew z wywaru pokroić w kostkę. Dodać do zupy fasolkę, marchew i koperek. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku maggi i pieprzem. Podawać posypaną resztą koperku. * Chude mięso obrane z ,, porcji rosołowej " mrożę razem z resztą marchewki, pietruszką i selerem zamroziłam i potem po zmieleniu połączę np. z podsmażoną cebulką, ugotowaną kaszą czy innymi składnikami w farsz do pierogów, krokietów czy pyz.
Zupa z konserwowej fasolki szparagowej
Obrać-umyć i zrumienić na suchej patelni warzywa
Zupa z konserwowej fasolki szparagowej
Ugotować wywar z porcji rosołowej z warzywami gotowy wywar odcedzić
Zupa z konserwowej fasolki szparagowej
Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i ugotować
Zupa z konserwowej fasolki szparagowej
Dołożyć odcedzoną fasolkę-pokrokoną marchew-koper-śmietankę i doprawić do smaku