Kingus903

Kingus903

Kucharz
[Przepisów: 3]

Zupa z krabów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zupa z krabów, czas przygotowania około 35 minut

Zupa z krabów

Składniki:

Zupa z krabów

 

  • 200g mięsa kraba z puszki
  • 125g przegrzebków
  • 5 suszonych grzybów shiitake
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 lekko roztrzepane jajka
  • 6 szklanek bulionu drobiowego(1,5 l )
  • 8 dymek drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1/4 szklanki pędów bambusa z puszki, odsączonych, drobno posiekanych
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka chińskiego wina do gotowania
  • 2 białka jaj lekko roztrzepane
  • 2 łyżki wody dodatkowo

Sposób przygotowania:

Zupa z krabów
1. Grzyby włożyć do małej żaroodpornej miski, zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, odcedzić. Usunąć trzony, kapelusze pokroić na cienkie paseczki. 2. W międzyczasie rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni, wlać roztrzepane jajka, potrząsając delikatnie wokiem tak by jajka uformowały się w delikatny omlet. Podgrzewać aż jajka się zetną, zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia. Zwinąć omlet, pokroić na cienkie paseczki. 3. W dużym rondlu doprowadzić bulion do wrzenia.Dodać grzyby,cebulę,imbir,pędy bambusa,pokrojonego drobno kraba i przegrzebki. Gotować 2min na małym ogniu,bez przykrycia.Zamieszać w małej misce mąkę kukurydzianą z wodą, dolać wino i sos sojowy.Przygotowaną mieszankę dolewać stopniowo do zupy. Gotować aż lekko zgęstnieje. 4. Przed podaniem do gotującej się zupy na małym ogniu, dolać cienkim strumykiem białka wymieszane wcześniej z dodatkową wodą, starannie wymieszać. Dołożyć omlet pokrojony w paseczki.