Strona główna Zupa z kurczaka i mleka kokosowego (Tajlandia)

Zupa z kurczaka i mleka kokosowego (Tajlandia)

Babcia Halinka offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Zupa z kurczaka i mleka kokosowego (Tajlandia)
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Skórkę limonki zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Pierś kurczaka pociąć w


czas:

Zupa z kurczaka i mleka kokosowego (Tajlandia) - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 puszki (200ml) mleka kokosowego
  • 1/2 piersi kurczaka (ok. 120g)
  • wyciśnięty sok i starta skórka z 1 limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • kolendra dla dekoracji
  • łyżka posiekanej trawy cytrynowej
  • 4-5 liści z limonki Kaffir, posiekane
  • galangal
  • małe zielone tajskie chili, posiekane

Zupa z kurczaka i mleka kokosowego (Tajlandia) - PRZYGOTOWANIE:

Skórkę limonki zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Pierś kurczaka pociąć w cienkie paski. W garnku zagotować rosół, dodać trawę cytrynową (skórkę cytryny), skórkę i sok limonki, sos rybny, pastę curry. Wymieszać, ponownie zagotować. Dodać kurczaka i mleko kokosowe. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2 min. Wlać zupę do miseczek, posypać kolendrą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Zupa z kurczaka i mleka kokosowego (Tajlandia) (strona 1 z 1)  
voy77

voy77
offline

2009-08-26 00:49
najlepsza w bella pasta....
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2010-02-18 23:01
A co to jest galangal?
Skomentuj
Oceń:
0
Babcia Halinka

Babcia Halinka
offline

2010-02-24 11:40
Galangal. Przyprawa stosowana w kuchni tajskiej i indonezyjskiej, podobna do imbiru.Dostępna w sklepach z żywnością orientalną.
pozdrawiam serdecznie
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pizza z filetem drobiowym Drobiowy gulasz z dynią Makaron z kurczakiem w sosie dyniowym
Kolorowy kurczak Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro
Kurczak z estragonową salsą verde Słodko-ostre skrzydełka Roladki drobiowe z serem i szpinakiem
Pałki z boczkiem w sosie Pizza meksykańska z kurczakiem Pałki w sosie z opieniek

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane