msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Zupa z kurek.

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Przepis pochodzi z czasopisma kulinarnego Sól i Pieprz.Ilości składników są troszkę inne i w oryginale kurki były świeże.

Zupa z kurek.

Składniki:

Zupa z kurek.

 

  • ok.0,5 kg mrożonych kurek (ja miałam wcześniej ugotowane)
  • 2 cebule
  • plaster masła -ok.4dag
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 szklanki gotowego bulionu warzywnego
  • 0,5 szklanki śmietany 12 %
  • plaster boczku surowego wędzonego ok.10 dag
  • sól,pieprz
  • 1/3 pęczka natki pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z kurek.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kosteczkę cebule.Zeszklić a następnie wrzucić także pokrojony w kostkę boczek wędzony.Podsmażyć.Wsypać kurki i chwilę smażyć razem.Na koniec podlać winem i zagotować.Wlać bulion,doprawić gałką muszkatołową,solą i pieprzem i gotować ok.3 minut.Odstawić z palnika. Do śmietany wlać trochę zupy i energicznie rozmieszać.Wlać ją do garnka i wymieszać.Do każdego talerza wlać porcję zupy i posypać natką z pietruszki. Ja podałam z pieczywem, w oryginale były grzanki np. z serem lub bagietka.

Tagi:

kurek zupy