renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Zupa z młodą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta zupa z dodatkiem młodej kapustki i botwinki. Świetna na lekki obiad. Szybka w wykonaniu i pyszna.

Zupa z młodą kapustą

Składniki:

Zupa z młodą kapustą

 

  • 3 młode ziemniaki
  • 2 młode marchewki
  • pół małej główki młodej kapusty
  • mały pęczek botwiny
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do posypania
  • 1,5 l bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

Zupa z młodą kapustą

Etap 1

Zupa z młodą kapustą
Ziemniaki i marchewkę gotować w bulionie ok. 5 minut.

Zagotować bulion i wrzucić do niego ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, gotować ok. 5 minut.

Etap 2

Zupa z młodą kapustą
Następnie dodać pokrojoną młodą kapustę.

Po tym czasie dodać posiekana kapustę, pogotować 2-3 minuty.

Etap 3

Zupa z młodą kapustą
Teraz należy dodać botwinę i pogotować ok. 15 minut.

Następnie pokroić botwinkę i dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 15 minut.

Etap 4

Zupa z młodą kapustą
Zabielić zupę śmietaną i doprawić przyprawami.

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wyłączyć płomień pod garnkiem i zabielić zupę śmietaną, doprawić sola i pieprzem.

Etap 5

Zupa z młodą kapustą
Przed podaniem zupę należy posypać świeżym koperkiem.

Przed podanie posypać zupę posiekanym świeżym koperkiem.