Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa z młodej kapusty z boczkiem

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

U mnie zupa musi być gęsta i z mięsem - moi mięsożercy nie biorą pod uwagę innej opcji.

Zupa z młodej kapusty z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z młodej kapusty z boczkiem

 

  • młoda kapusta - 1/2 dużej główki,
  • boczek wędzony - 150-200g,
  • skrzydełka kurczaka - 4-6 sztuk,
  • cebula - duża,
  • ziemniaki młode - 5 większych sztuk,
  • marchewka młoda - 5 sztuk średniej wielkosci,
  • korzeń pietruszki - 2 sztuki,
  • seler naciowy - duża łodyga,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • pieprz czarny mielony,
  • kolendra mielona,
  • liść laurowy - 2 sztuki,
  • koper świeży - wedle uznania.

 

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej kapusty z boczkiem
Skrzydełka umyć i wrzucić do dużego garnka. Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, resztę poszatkować, niekoniecznie drobno. Warzywa obrać i umyć. Skrzydełka oraz kapustę zalać gorącą wodą (ok 2 litry). Przyprawić vegetą i solą. Gotować na niedużym ogniu przez 10 minut, po czym dodać drobno pokrojoną cebulę , marchewkę, pietruszkę oraz boczek (boczek można wcześniej podsmażyć na suchej patelni, a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebule). Gotować przez 10 minut, po czym dodać listki laurowe, pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz łodygę selera. Przyprawić vegetą,solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez ok 15 minut do miękkości wszystkich składników. Tuz przed zakończeniem gotowania dodać drobno posiekany czosnek i ostatecznie doprawić do smaku. Posiekany koper dodajemy do porcji zupy w półmiskach.
Zupa z młodej kapusty z boczkiem
Etap 1
Zupa z młodej kapusty z boczkiem
Etap 2
Zupa z młodej kapusty z boczkiem
Etap 3
Zupa z młodej kapusty z boczkiem
Etap 4