pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa z młodej pokrzywy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

niby chwast ale jaki smaczny i zdrowy

Zupa z młodej pokrzywy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa z młodej pokrzywy

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej pokrzywy
Z pierwszej wiosennej pokrzywy zrywamy czubki (z trzema liśćmi) i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie szatkujemy je drobno (można również czubki wcześniej sparzyć gorącą wodą, wtedy pokrzywa nie będzie piekła podczas szatkowania –ale również przez to utracimy część witamin). Do zimnej wody wkładamy żeberka i odszumowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz pokrojone ziemniaki no i pokrzywę. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Zupa z młodej pokrzywy
Zupa z młodej pokrzywy
Zupa z młodej pokrzywy
Zupa z młodej pokrzywy