Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Zupa z młodych pędów paproci

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

oto jaką zupą poczęstowano mnie w Brukseli, o dziwo była smaczna

Zupa z młodych pędów paproci

Składniki:

Zupa z młodych pędów paproci

 

  • 45 dag młodych pędów paproci
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki białej części pora, pokrojonej w paseczki
  • 5 szklanek wywaru z kurczaka podgrzanego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 bagietki
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Zupa z młodych pędów paproci
Pędy paproci oczyścić. Zachować kilka do dekoracji. W rondlu stopić masło. Podsmażyć warzywa przez 2-3 minuty. Zalać gorącym wywarem. Lekko doprawić. Zagotować. Dusić 20 minut na wolnym ogniu.
Pokroić bagietkę w krążki i opiec w piekarniku. Posmarować czosnkiem. W rondlu wypełnionym lekko osolona wodą obgotować zachowane listki paproci przez 1 minutę. Do wywaru warzywnego dolać śmietankę. Doprawić do smaku. Udekorować zachowanymi pędami paproci. Podawać z grzankami.