gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa z modrej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowaną zupę podają na obiad na pierwsze danie. Polecam. (może zdjęcie nie wyszło najciekawiej, ale zupka była smaczna)

Zupa z modrej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z modrej kapusty

 

  • 1 porcja rosołowa
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 kalarepy
  • 2 marchewki
  • 1/4 główki modrej kapusty
  • sól
  • przyprawa uniwersalna Kucharek
  • 100-120 ml śmietanki 12%
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Zupa z modrej kapusty
Porcję rosołową zalewamy wodą (ok.1,5 litra) i gotujemy z dodatkiem soli.

Fasolkę szparagową obieramy - odcinamy końcówki, płuczemy i kroimy na kawałki.

Kalarepę i marchewki obieramy, po czym marchew kroimy w plasterki, a kalarepę w słupki.

Warzywa te wrzucamy do wywaru z porcją rosołową. Gotujemy.

Po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę. Całość gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Porcję rosołową wyciągamy i obieramy z mięsa, po czym dodajemy je do zupy.

Zupę przyprawiamy do smaku przyprawą un.

Kucharek i zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietanką. Doprowadzamy do wrzenia. 
Zupa z modrej kapusty
Porcję rosołową wkładamy do garnka i gotujemy.
Zupa z modrej kapusty
Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na kawałki.
Zupa z modrej kapusty
Marchewkę kroimy w plasterki, a obrana kalarepę w słupki.
Zupa z modrej kapusty
Do zupy wrzucamy poszatkowaną modrą kapustę.

Tagi:

kapusta