migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa z ogórków małosolnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam ogóreczki małosolne i zeżeram je w dużych ilościach. Postanowiłam zrobić z nich zupkę bo jeszcze jakoś do tej pory nie robiłam. Gotuję ją tak samo jak ogórkową tylko zamiast ogórków kiszonych daje małosolne. Zupka jest bardzo pyszna.

Zupa z ogórków małosolnych  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z ogórków małosolnych

 

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 800 g obranych ziemniaków
  • 1 duża marchewka
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 5 średnich ogórków małosolnych
  • 4-5 łyżek śmietany 12%

Sposób przygotowania:

Zupa z ogórków małosolnych
Bulion wlać do garnka i zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy bulion sie zagotuje dodać ziemniaki, marchewkę i koperek.

Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Gdy ziemniaki już będą miękkie dodać starte ogórki. Gotować jeszcze 5 minut.

Śmietanę zahartować gorącym wywarem z zupy. Wlać do garnka i zabielić zupę. 
Zupa z ogóków małosolnych
Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w kostkę.
Zupa z ogóków małosolnych
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zupa z ogóków małosolnych
Gdy bulion się zagotuje dodać ziemniaki, marchewkę i koperek. Gotować aż ziemniaki będą miękkie.
Zupa z ogóków małosolnych
Ogórki małosolne zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Tagi:

zupa warzywa