p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Zupa z owoców morza na wschodnią nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na dzisiejszy mroźny dzień ugotowałam pikantną i aromatyczną zupę z dodatkiem owoców morza, przygotowałam ją jednak z orientalnym posmakiem

Zupa z owoców morza na wschodnią nutę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z owoców morza na wschodnią nutę

 

  • 1 kostka Rosół z kury Knorr
  • 250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
  • szczypta chilli
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • 1,5 litra rosołu
  • 4 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu

Sposób przygotowania:

Zupa z owoców morza na wschodnią nutę
Postanowiłam zamarynowałam owoce morza metodą zastosowania kostki rosołowej Knorr wymyśloną przez kulinarnego guru - Marco Pierre White'a. W miseczce należy wymieszać kostkę rosołową z 2 łyżkami oliwy, łyżeczką przyprawy curry i szczyptą chilli. W tej mieszance owoce morza leżały sobie 30 minut. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać zamarynowane owoce morza,i smażyć 2 minuty cały czas mieszając. Dodać starce na tarce jarzynowej marchewkę i seler, wsypać makaron w kształcie ryżu i chwilę przesmażyć,. Następnie wlać 1,5 litra wcześniej przygotowanego rosołu, dodać 4 łyżki sosu chilli i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut aby makaron doszedł. Wtedy wlać jeszcze ok. 4 łyżki mleczka kokosowego zagęścić zupę. Rozlać zupę na talerze, udekorować jeszcze kropelkami mleczka kokosowego i małymi listkami natki pietruszki.
Zupa z owoców morza na wschodnią nutę
do przygotowania zupy potrzebujemy rosół i kilka łyżek mleczka kokosowego
Zupa z owoców morza na wschodnią nutę
owoce morza smażyć 2 minuty cały czas mieszając. Dodać starce na tarce jarzynowej marchewkę i seler
Zupa z owoców morza na wschodnią nutę
Następnie wlewamy 1,5 litra wcześniej przygotowanego rosołu
Zupa z owoców morza na wschodnią nutę
dodajemy 4 łyżki sosu chilli i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut