Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zupa z pieczonej papryki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bajecznie kremowa zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Zupa z pieczonej papryki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z pieczonej papryki

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pieczonej papryki
Paprykę kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez ok 15 minut, aż skórka zacznie się miejscami robić czarna. Następnie przykrywamy naczynie, np folią aluminiową i pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną paprykę obieramy ze skórki i przenosimy do garnka.
Pomidory myjemy, zalewamy wrzątkiem i po sparzeniu obieramy ze skórki. Usuwamy zdrewniałe fragmenty i dorzucamy do garnka z papryką. Całość miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu. Po zagotowaniu gotujemy ok 15 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy pokrojony na kawałki ser. Gotujemy aż ser się rozpuści.
Podajemy z macą.
Zupa z pieczonej papryki
Upieczoną paprykę z łatwością obierzemy ze skórki
Zupa z pieczonej papryki
Do zmiksowanej zupy z bulionem, po zagotowaniu dodajemy kawałki sera
Zupa z pieczonej papryki
Ser powinien roztopić się podczas gotowania, zupę trzeba mieszać

Tagi:

sery ser papryka