WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa z pieczonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczna, wyrazista w smaku i esencjonalna zupa pomidorowa z dodatkiem papryki. Podpieczone warzywa zyskują w niej wiele aromatu.

Zupa z pieczonych warzyw

Składniki:

Zupa z pieczonych warzyw

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pieczonych warzyw
Warzywa dokładnie myjemy, cebulę i czosnek obieramy, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy na połówki. Wszystkie warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i posypujemy solą. Pieczemy ok pół godziny w 200 stopniach. Papryka i cebula powinny być miękkie. Po tym czasie wszystkie składniki studzimy, przekładamy do garnka, wcześniej z pomidorów i papryki zdejmując skórki. Wlewamy też powstały sos. Blendujemy je i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i podajemy posypane bazylią.