SUPERPRZEPIS

Zupa z piekarnika

  • 9
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Zupa z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Zazwyczaj zupę się gotuję, ale ja zaskoczyłam moich domowników i zupę upiekłam w piekarniku. Zachwyciła moich bliskich słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, gorąco polecam.

Składniki:

Zupa z piekarnika

 

  • 1kg mięsa od szynki lub łopatki wieprzowej,
  • 0,5kg cebuli,
  • 1 słoik pieczarek marynowanych(o pojemności 250ml),
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 słoik marynowanej papryki(o pojemności 350ml),
  • 1 szklanka ketchupu,
  • 4-5 łyżeczek curry,
  • 3/4 szklanki sosu chili,
  • 300g śmietany kwaśnej 18%,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z piekarnika
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem. Następnie obsmażamy je na rumiano na patelni i przekładamy do dużej formy żaroodpornej. Na mięsie układamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki, wykładamy je na cebulę. Na pieczarki wykładamy groszek konserwowy wraz zalewą. Ananasa kroimy w kostkę i wykładamy na groszek łącznie z zalewą. Na ananasa wylewamy puszkę pomidorów krojonych. Paprykę konserwową kroimy i wykładamy na pomidory, zalewamy całość zalewą z papryki. Danie polewamy ketchupem i posypujemy curry. Na koniec całość zalewamy sosem chili. Naczynie przykrywamy i zapiekamy 2 godziny w 200 stopniach. Po tym czasie danie przelewamy do dużego garnka. Jeżeli masa jest bardzo gęsta to dolewamy 1/2-1 szklankę przegotowanej wody. Śmietanę hartujemy tzn. mieszamy ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka mieszając. Należy uważać, aby śmietana się nie zważyła. Zupę podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Zupa jest dość pikantna więc można dodać mniej sosu chili jeżeli nie lubimy pikantnych smaków. 2) Można kupić od razu ananasa krojonego w puszce. 3) Ketchup można użyć pikantny lub łagodny.
Zupa z piekarnika
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem.
Zupa z piekarnika
Pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki, wykładamy je na cebulę
Zupa z piekarnika
Danie polewamy ketchupem i posypujemy curry. Na koniec całość zalewamy sosem chili
Zupa z piekarnika
Śmietanę hartujemy tzn. mieszamy ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka mieszając.