mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Zupa z podrobów gęsich

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna, tłusta zupka .

Zupa z podrobów gęsich

Składniki:

Zupa z podrobów gęsich

 

Sposób przygotowania:

Zupa z podrobów gęsich
Groszek rozmrozić. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na drobne kawałki. Podroby gęsię umyć, odłożyć wątróbkę. Por oczyścić, umyć i podzielić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować 1,5L wody, osolić, włożyć podroby bez wątróbki, włoszczyznę, por, cebulę, lubczyk i ziarenka pieprzu. Zagotować i gotować na małym ogniu aż podroby będą miękkie. Groszek ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Na patelni rozgrzać masło i krótko podsmażyć wątróbkę, ostudzić i pokroić w kostkę. Zupę przecedzić. Mięso drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać. W garnku rozgrzać tłuszcz z gęsi, zaciągnąć mąką, dodać pietruszkę, zalać zupą i śmietaną, wymieszać. Gotować 15minut, dodać wątróbkę, warzywa i podroby, zagotować. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.