migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa z pora z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moja córeczka uwielbia wszelakie pulpeciki i klopsiki. Małe mięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo. Teraz trafiły do zupy z pora.

Zupa z pora z pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z pora z pulpecikami

 

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 500 g pora ( biała i jasnozielona część)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 200 g serka topionego, dałam emmentaler
  • 450 g mięsa mielonego , u mnie karkówka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa z pora z pulpecikami
Pory dokładnie umyć i osuszyć, ja miałam małe sztuki więc miałam w sumie 6 kawałków. Następnie pokroić w plastry. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone pory.

Potem przełożyć je do garnka i zalać bulionem. Zagotować. Serki topione pokroić na małe kawałki. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać pokrojone serki oraz tymianek.

Dalej gotować aż serki prawie się rozpuszczą, od czasu do czasu zamieszać. Do mięsa mielonego dodać jajko oraz kaszę mannę. Dokładnie wyrobić masę, do smaku doprawić solę i pieprzem.

Następnie z mięsnej masy uformować małe kuleczki-pulpeciki. Gotowe kuleczki wrzucić do zupy i gotować jeszcze ok 10 minut mieszając aby serki całkowicie sie rozpuściły.

Gotową zupkę podałam z pieczywem. 
Zupa z pora z pulpecikami
Pory dokładnie umyć i osuszyć, ja miałam małe sztuki więc miałam w sumie 6 kawałków. Następnie pokroić w plastry.
Zupa z pora z pulpecikami
Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojone pory.
Zupa z pora z pulpecikami
Serki topione pokroić na małe kawałki.
Zupa z pora z pulpecikami
Do mięsa mielonego dodać jajko oraz kaszę mannę. Dokładnie wyrobić masę, do smaku doprawić solę i pieprzem. Następnie z mięsnej masy uformować małe kuleczki-pulpeciki.

Tagi:

pory