KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Zupa z pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pożywna zupa z mięsnymi pulpetami, zabielona serkiem topionym. Słodka w smaku. Dobrze smakuje z białym pieczywem.

Zupa z pulpetami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z pulpetami

 

  • Mięso mielone 400 g
  • Jajko 1 szt
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Przyprawa do
  • mięsa mielonego 1/2 łyżki
  • Pieczarki 13 szt małych
  • Marchewka 1/2 szt
  • Pietruszka korzeń 1/4 szt
  • Ser topiony
  • tzw. kiełbaska
  • o smaku kremowym 1 szt
  • Natka pietruszki
  • suszona 1 łyżka
  • Kostka warzywna 1 szt
  • Śmietana 1 łyżka
  • Makaron świderki 1 garść
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z pulpetami
Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Marchewkę i pietruszkę korzeń umyć, obrać i wypłukać. Marchewkę pokroić w półplasterki. Pietruszkę korzeń zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pieczarki i warzywa przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować. Do mięsa wbić jajko, wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku i wyrobić masę z mięsa. Z gotowej masy mięsnej zrobić kilka pulpetów małej wielkości. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć wrzucić do wywaru pulpety i kostkę warzywną, dalej gotować. Ser topiony wycisnąć do naczynia. Do sera dodać łyżkę śmietany. Ser topiony i śmietanę dokładnie wymieszać. Do wymieszanego sera ze śmietaną dodać 4 łyżki wywaru z garnka, hartować. Przygotowaną zawiesinę wlać do garnka. Do zupy dodać garść makaronu, makaron gotować al dente, mieszać. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.
Zupa z pulpetami
Pieczarki oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki
Zupa z pulpetami
Pieczarki, marchewka i pietruszka korzeń
Zupa z pulpetami
Wyrobiona masa z mięsa mielonego, gotowa na pulpety
Zupa z pulpetami
Ser topiony kremowy tzw. kiełbaska i śmietana