Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka zupka z podsmażonych warzyw z dodatkiem czerwonej soczewicy i mrożonego zielonego groszku.

Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem

 

  • 1 duża marchewka
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • 1 szklanka kapusty pekińskiej
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem
Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkować (ma jej być ok. 1 szklanka). Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać ok. 1/4 szklanki oleju, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać przygotowane warzywa,wymieszać, smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do garnka wrzucić soczewicę i mrożony groszek. Wlać bulion i zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku czarnym pieprzem i, w razie potrzeby, przyprawą uniwersalną.
Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem
Obrana i starta marchewka i seler poszatkowana kapusta i obrane pokrojone ziemniaki.
Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem
Soczewica i mrożony groszek dodane do podsmażonych warzyw.
Zupa z soczewicą i zielonym groszkiem
Warzywa w garnku zalane bulionem drobiowym.