Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zupa z soczewicą, ziołami i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zazwyczaj zupy z soczewicą przygotowuję na ostro, ale tym razem postawiłam na łagodny smak i o dziwo ta wersja przypadła mi bardzo do gustu, może zasmakuje i Wam?

Zupa z soczewicą, ziołami i kiełbasą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z soczewicą, ziołami i kiełbasą

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicą, ziołami i kiełbasą
Rosół przelewamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostki ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę i gotujemy około 15-20 minut na wolnym ogniu.

Na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w plasterki kiełbasę i pokrojoną w piórka cebulę – odstawiamy do przestygnięcia.

Bagietkę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na maśle – odstawiamy. Kiedy marchewka i ziemniaki w zupie zmiękną dodajemy przesmażoną cebulę z kiełbasą, odcedzoną soczewicę i pokrojony w plasterki czosnek.

Zioła związujemy nitką tworząc bukiecik i dodajemy do zupy – gotujemy wszystko na wolnym ogniu 15 minut. Do zupy dodajemy sok z cytryny i śmietanę, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem i serwujemy gorącą z przygotowanymi wcześniej grzankami, smacznego ; ) 
Zupa z soczewicą, ziołami i kiełbasą
Pokrojoną w plasterki kiełbasę smażymy na złoty kolor
Zupa z soczewicą, ziołami i kiełbasą
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy około 2 minut
Zupa z soczewicą, ziołami i kiełbasą
Do zupy dodajemy przesmazoną cebulę z kiełbasą i zioła i gotujemy około 15 minut