ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa z soczewicy pycha!!!!!

Zupa z soczewicy

Składniki:

Zupa z soczewicy

 

  • 300 g soczewicy
  • 2 czerwone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 seler
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy
Soczewicę wypłukać, a następnie zalać 1/2 porcji przygotowanego bulionu. Przykryć i odstawić na kilka godzin, aby zmiękła. Cebulę obrać i drobno posiekać. Seler obrać, pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w kostkę. Cebulę zeszklić na dobrze rozgrzanej oliwie, dodać seler iwarzywa były miękkie. Do garnka wlać pozostały bulion, dodać namoczoną wcześniej soczewicę oraz podduszone warzywa. Pod koniec dodać przecier. Dodać 1 płaską łyżeczkę cukru i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę z soczewicy przelać do talerzy. Każdą porcję posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki. Podawać na ciepło razem z pieczywem.

Tagi:

soczewica