Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Zupa z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Soczewicę opłukać i namoczyć w zimnej wodzie. po godzinie odcedzić, przełożyć do

Zupa z soczewicy

Składniki:

Zupa z soczewicy

  • 15 dag soczewicy
  • 15 dag kaszy kuskus
  • 2 cebule
  • sól
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy

Soczewicę opłukać i namoczyć w zimnej wodzie. po godzinie odcedzić, przełożyć do garnka, zalać osoloną wodą i gotować ok 50 minut. Pod koniec gotowania dodać kuskus. Cebulę obrac i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Zupę podawać w głębokich miseczkach, na powierzchni ułożyć zeszkloną cebulę tworząc okrąg. Wewnątrz zrobić kleks z koncentratu pomidorowego. Na środku położyć łyżke jogurtu tak, by powstały 3 różnokolorowe kręgi.