Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Zupa z soczewicy z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna, sycąca zupa. Rozgrzewa w jesienne pluchy.

Zupa z soczewicy z makaronem

Składniki:

Zupa z soczewicy z makaronem

 

  • 2 cebule
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1.2 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
  • 200 g makaronu małe "małe muszelki"
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • kwasek cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy z makaronem
Soczewicę gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie z 1 obraną cebulą, liściem laurowym oraz pokrojonym drobno selerem naciowym. Drugą cebulę obieramy i drobniutko siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy około 10 minut. Dodajemy puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą i dalej smażymy około 10 minut. Soczewicę odsączamy i dodajemy do pomidorów. Wlewamy około 3 szklanek wody. Doprawiamy pieprzem cayenne oraz solą i czarnym pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i dodajemy do zupy 1 pęczek posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę kwasku cytrynowego do smaku. Podajemy z mozzarellą pokrojona w kostkę.