Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa z soczewicy z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zupa z czerwonej soczewicy z cebulką, czosnkiem i papryczką chili, podana z tartym na tarce o drobnych oczkach żółtym serem.

Zupa z soczewicy z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z soczewicy z serem

 

  • 1/2 cebuli
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 marchewki
  • 50 g pora
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 20 dkg żółtego sera
  • 5 średnich ziemniaków
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Zupa z soczewicy z serem
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Do garnka wrzucić przygotowane warzywa i soczewicę. Smażyć razem ok. 5 minut, cały czas mieszając. Zalać bulionem i zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, natkę posiekać. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Każdą porcję zupy posypać tartym serem i natką pietruszki.
Zupa z soczewicy z serem
Pokrojona cebula i papryczka i posiekany czosnek.
Zupa z soczewicy z serem
Obrane i pokrojone ziemniaki starta marchewka i pokrojony por.
Zupa z soczewicy z serem
Cebula czosnek i papryczka zeszklone na oleju.
Zupa z soczewicy z serem
Przygotowane warzywa wrzucone razem z soczewicą do garnka.