Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa z suszonego groszku z kiełbasą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Super prosta i pyszna zupa na gęsto. Konsystencja zależy od upodobań, można dodać więcej wody.

Zupa z suszonego groszku z kiełbasą

Składniki:

Zupa z suszonego groszku z kiełbasą

 

  • groszek zielony suszony - 250g,
  • kiełbasa śląska - 2 pętka (ok 200g),
  • ziemniaki ugotowane - 2 większe,
  • sól, pieprz,
  • cukier,
  • mielona kolendra,
  • czosnek -ząbek.

Sposób przygotowania:

Zupa z suszonego groszku z kiełbasą
Groszek moczymy w wodzie wg przepisu na opakowaniu - u mnie należało zalać 1,7 litra wrzącej wody i odstawić na dwie godziny. Kiełbasę kroimy na pól-plastry. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Namoczony groszek płuczemy, odcedzamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, tak na 3 cm ponad powierzchnię ziaren. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, sól i cukier do smaku. Po zagotowaniu zebrać szumowiny. Gotujemy do momentu, kiedy groszek zacznie się rozgotowywać, a zupa będzie gęsta, kremowa. U mnie w przepisie na opakowaniu czas gotowania został określony na 20 minut, ale gotowałam 10 minut dłużej. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i ziemniaki, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.