Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zupa z suszonego groszku z rybą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gęsta zupa o bogatym smaku.

Zupa z suszonego groszku z rybą

Składniki:

Zupa z suszonego groszku z rybą

 

  • groszek zielony suszony - 500g,
  • filety z pangi mrożone - 3 sztuki,
  • ziemniaki ugotowane - 3 duże,
  • sól,
  • cukier - łyżka,
  • kolendra mielona - szczypta,
  • sok z cytryny,
  • pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Zupa z suszonego groszku z rybą
Groch zalać zimna wodą wg przepisu na opakowaniu - na moim wystarczyły 2 godziny, ale mimo wszystko lepiej jest wydłużyć czas o kilka godzin. Rybę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Podsmażyć na suchej patelni, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Groszek przepłukać, odsączyć, przełożyć do garnka i zalać wrzącą woda na ok 2 cm ponad powierzchnie ziaren. Dodam sól i cukier. Gotować na średnim ogniu wg przepisu na opakowaniu - u mnie była wzmianka o 20 minutach, ale zawsze wydłużam czas gotowania, aby groszek był rozgotowany. Gdy zupa będzie już gęsta, a groszek miękki, dodajemy mielona kolendrę, pokrojone ziemniaki i przez chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Po kilku minutach dodajemy rybę, delikatnie mieszamy i przelewamy zupę do półmisek. Dekorujemy kilkoma kawałkami usmażonej ryby, układając ja po środku. Aby wzbogacić nieco rybny smak, można ja wcześniej usmażyć na niewielkiej ilości masła.

Tagi:

groszek