halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa grzybowa z suszonych grzybów jest bardzo smaczna , uwielbia moja rodzinka taką zupę , Można również zrobić zz ziemniakami.

Zupa z suszonych grzybów

Składniki:

Zupa z suszonych grzybów

 

  • grzyby suszone 6 dag
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 5 dag
  • cebula
  • liście selera 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 1 łyżka
  • śmietana 100 ml
  • makaron falbanki 20
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z suszonych grzybów
Grzyby namoczyć na noc. Na następny dzień ugotować do miękkości. Zagotować 1,2 litra wody, wlać wywar z gotowania grzybów. Obrać marchewkę, pietruszkę seler. Pokroić w plasterki lub kostkę, włożyć do grzybowego wywaru. Dodać obraną cebulę. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do zupy. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody posolonej do smaku. Do zupy włożyć ugotowany makaron, rozprowadzić śmietanę w zupie. Doprawić do smaku sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Posypać zupę posiekanymi liśćmi selera.