Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Zupa z suszonych grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taka zupa to prawdziwy rarytas zimową porą. Wszyscy ją uwielbiamy, a szczególnie jej wspaniały aromat.

Zupa z suszonych grzybów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z suszonych grzybów

 

Sposób przygotowania:

Zupa z suszonych grzybów
Grzyby płuczemy dokładnie w letniej wodzie. Zalewamy je letnią wodą i moczymy 2 godziny. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy odsączone grzyby i smażymy 1-2 minuty, aż grzyby zaczną "pachnieć". Wówczas przekładamy je do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy bulionem. Najlepiej użyć domowego bulionu przygotowanego z warzyw. Zupę gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką, zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy. Uważamy, żeby śmietana nam się nie zważyła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja przed podaniem posypałam zupę lubczykiem. Zupę podajemy z pieczywem. Smacznego i wesołych świąt ;)
Zupa z suszonych grzybów
Grzyba płuczemy dokładnie w letniej wodzie.
Zupa z suszonych grzybów
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy odsączone grzyby
Zupa z suszonych grzybów
Wówczas przekładamy je do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaki i zalewamy bulionem
Zupa z suszonych grzybów
Zupę gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Tagi:

grzyby