jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa z szynki błyskawiczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zupę przygotowuje się bardzo szybko. Zamiast ryżu, można ją podać z krojonymi w kostkę ziemniakami

Zupa z szynki błyskawiczna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z szynki błyskawiczna

 

  • Składniki:
  • Około 1,5-2 cm plaster szynki,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki ryżu,
  • Łyżka masła,
  • Natka pietruszki do podania,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Zupa z szynki błyskawiczna
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Wędlinę kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli. Razem chwilkę podgrzewamy. W garnku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy ryż. Gdy nabierze złocistej barwy zalewamy go około 2, 5 szklankami wody. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Gdy ryż będzie gotowy łączymy do z wcześniej przygotowaną cebulą i wędliną. Całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku. Zupę porcjujemy na talerze. Podajemy oprószoną posiekaną zieleniną.
Zupa z szynki błyskawiczna
Tłuszcz rozpuszczamy. Dodajemy do niego ryż i chwilkę smażymy
Zupa z szynki błyskawiczna
Tak przygotowany ryż zalewamy wodą. gotujemy
Zupa z szynki błyskawiczna
Do zrumienionej cebuli dokładamy pokrojona w kostkę szynkę.
Zupa z szynki błyskawiczna
Przysmażoną wędlinę dokładamy do gotującego się ryżu

Tagi:

ryż szynka