SUPERPRZEPIS

Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie Więcej zdjęć (5)

Można robić w wersji wegetariańskiej lub na bulionie drobiowym.

Składniki:

Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie
Obrać , umyć i pokroić warzywa .Osuszyć. Zrumienić na suchej patelni by pojawił się naturalny karmel z zawartych w warzywach cukrów ( nada smak i kolor bulionowi). Ułożyć w garnku razem z umytymi skrzydełkami i przyprawami ( ziele, liść laurowy, pieprz ziarnisty, lubczyk, grzybek, goździki). Zalać wodą. Lekko posolić. Zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1,5 godziny ( ma ,, pyrkać " ). Wyjąć skrzydełka i warzywa. Bulion doprawić do smaku. Przecedzić. Odlać 3/4 szklanki ( będzie na sos do innego dania). Obrać ziemniaki i Topinambur. Umyć i pokroić w drobną kostkę ziemniaki. Wrzucić do bulionu i gotować 10 minut. Pokroić umyty Topinambur w pół plasterki . Wrzucić do bulionu z ziemniakami i gotować pod przykryciem jeszcze 15 minut. Dodać pokrojoną w pół plasterki ugotowaną w bulionie. Zmiksować część zupy blenderem ( tak by była gęsta , ale część plasterków Topinambura, kostek ziemniaków i marchewki pozostała w całości ). Dolać śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki .
Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie
Opieczone warzywa -skrzydełka z przyprawami gotować długo na małym gazie
Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie
Obrać -umyć i pokroić ziemniaki i topinambur -dodawać do zupy sukcesywnie
Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie
Ugotować w bulionie najpierw ziemniaki a potem topinambur
Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie
Zmiksować zupę częściowo by ją zagęścić -dodać smietankę i doprawić