2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Zupa z topionego serka z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Prosta pyszna zupa z topionych serków i porcji włoszczyzny na bulionie rosołowym, podana z czosnkowymi grzankami, to propozycja na szybki obiad.

Zupa z topionego serka z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z topionego serka z grzankami

 

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka masła
  • szczypta tymianku
  • 750 ml bulionu rosołowego
  • 200 g kremowego serka topionego
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • jarzynka lub sól do smaku
  • zielenina do dekoracji

 

  • Grzanki:
  • 2 bagietki pszenne
  • 2 łyżki masła
  • zioła włoskie z młynka do smaku
  • 4 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Zupa z topionego serka z grzankami
Włoszczyznę obieramy i myjemy kroimy w cienkie paseczki a pora w pół krążki. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy włoszczyznę i dusimy 5 minut pod przykryciem, przekładamy do garnka zalewamy bulionem doprawiamy do smaku jarzynką oraz tymiankiem i gotujemy 15 minut, po tym czasie wkładamy do zupy serki topione, mieszamy do momentu rozpuszczenia się.Pół szklanki zupy odlewamy do kubka zaciągamy śmietaną i wlewamy z powrotem do zupy.Zestawiamy z ognia nie gotujemy, mieszamy. Grzanki: Bułkę kroimy na płaskie kromki smarujemy masłem z utartym czosnkiem posypujemy ziołami włoskimi,wkładamy do nagrzanego do 180*c i zapiekamy do zrumienienia.Podajemy z gorącą zupą
Zupa z topionego serka z grzankami
warzywa podduszamy na patelni na masełku
Zupa z topionego serka z grzankami
zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw
Zupa z topionego serka z grzankami
dodajemy serki topione zaciągamy zupę smietaną
Zupa z topionego serka z grzankami
robimy grzanki z bułeczki do zupy podajemy

Tagi:

zioła