sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Zupa z włoską kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa o mocno wędzonym smaku. Pożywna i pyszna. Z dodatkiem swojskiej kiełbaski nabiera bardziej intensywnego smaku.

Zupa z włoską kapustą

Składniki:

Zupa z włoską kapustą

 

  • kawałek wędzonego żeberka
  • 1 kostka mięsna
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • kawałek swojskiej kiełbasy

 

Sposób przygotowania:

Zupa z włoską kapustą
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy żeberko, ziele angielskie, liść laurowy oraz kostkę mięsną. Warzywa (marchewkę, pora, selera, pietruszkę) kroimy w plasterki i dodajemy do wrzącej wody. Liście sałaty kroimy w paski i dokładamy do reszty warzyw. Kiedy będą w połowie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu. Łączymy z mąką. Gdy ziemniaki będą już odpowiedniej miękkości, zaprawiamy całość zasmażką. Wyjmujemy ugotowane żeberko, obieramy i mięso wkładamy z powrotem do zupy. Podajemy ze swojską kiełbaską wkrojoną bezpośrednio już do talerza.