monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Zupa z zielonego groszku z chlebem żytnim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Po pierwsze zupę gotuje się szybko, zaledwie 30-40 minut i obiad gotowy, więc odpada nam wymówka, że musimy coś gotowego zamówić- zanim dowiozą to zupa jest już na stole. Po drugie jest to danie nie drogie, po trzecie dietetyczne, po czwarte sycące.

Zupa z zielonego groszku z chlebem żytnim

Składniki:

Zupa z zielonego groszku z chlebem żytnim

 

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Mały kawałek selera-około 40 g
  • 5-7 cm pora
  • 10 g oleju kokosowego
  • 400 g mrożonego groszku
  • 2 kromki chleba żytniego-ok 50 g
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 litr wody
  • Sól do smaku
  • 3/4 łyżeczki pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonego groszku z chlebem żytnim
Warzywa pokroić w kostkę. Por przekroić na 3 części.

Na rozgrzany olej wrzucić warzywa i zeszklić. Następnie zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Gdy to nastąpi dodać groszek. Gotować całość aż wszystkie warzywa będę miękkie.

Chleb pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do zupy. Dokończyć gotowanie gotować jeszcze około 5 minut.

Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia, dodać cayenne i grubo posiekaną natkę.

Zblendować na krem ( natka idealnie się nie zmiksuje ale to tylko dodaje urokowi zupie).

Smacznego!