KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Zupa z zielonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna, sycąca zupka z zielonej soczewicy.

Zupa z zielonej soczewicy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa z zielonej soczewicy

 

  • Zielona sucha
  • soczewica 1 szkl
  • Marchewka 1 szt
  • Kukurydza konserwowa 1 puszka 400 g
  • Cebula biała 1 duża szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Curry 1 szczypta
  • Oregano 1/2 łyżki
  • Zioła prowansalskie 1/2 łyżki
  • Majeranek 1/2 łyżki
  • Pietruszka natka
  • suszona 1 łyżka
  • Przyprawa do
  • dań z fasoli 1 łyżka
  • Kostka rosołowa
  • warzywna 1 szt
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Mąka pszenna 1 kopiata łyżka
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonej soczewicy
Marchewkę umyć, obrać i wypłukać. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Z cebuli i czosnku usunąć zdrewniałe części. Cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę i marchewkę włożyć do garnka, zalać zimną wodą - gotować 30 min pod przykryciem, mieszać. Cebulę podsmażyć. Kukurydzę osączyć z zalewy. Do gotującej się soczewicy dodać podsmażoną cebulę i kukurydzę, dolać wody - tyle aby zakryła składniki, gotować 30 min, mieszać. Do gotującej się zupy dodać wyciśnięty czosnek i wszystkie zioła, gotować 20 min. Dolać wodę. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę, wlać do zupy, mieszać. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i pozostałe przyprawy. Doprowadzić do wrzenia.
Zupa z zielonej soczewicy
Główny składnik zupy - soczewica zielona.
Zupa z zielonej soczewicy
Pokrojona w kostkę cebula biała, gotowa do smażenia.
Zupa z zielonej soczewicy
Obrany z łusek czosnek, czekający na duszenie.