dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Zupa z zielonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Przepyszna, zdrowa i pożywna zupa z zielonej soczewicy. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Polecam.

Zupa z zielonej soczewicy

Składniki:

Zupa z zielonej soczewicy

 

  • 25 dag zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Zupa z zielonej soczewicy

Pierwszy etap:

Zupa z zielonej soczewicy
Warzywa dokładnie płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki.

Soczewicę płuczemy. Następnie pół godziny przed gotowaniem moczymy w zimnej wodzie. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę i czosnek siekamy. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę.

Drugi etap:

Zupa z zielonej soczewicy
Wszystkie warzywa krótko chwilę smażymy.

W garnku rozgrzewamy 2 łyż oliwy. Na oliwie szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, marchew i pietruszkę. Następnie dodajemy odsączono soczewicę i wsypujemy paprykę. Całość chwilę smażymy.

Trzeci etap:

Zupa z zielonej soczewicy
Zupę gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

Do warzyw wlewamy 1 1/2 l wody. Doprawiamy do smaku i gotujemy ok 30 minut. Następnie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy ok 10 minut.

Smacznego!


Tagi:

zupa soczewica