kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Zupa zagraj z kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna, szybka zupka z kluseczkami, pachnąca wędzonką i koperkiem. Szybki obiad z małej ilości składników! Polecam!

Zupa zagraj z kluseczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa zagraj z kluseczkami

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa zagraj z kluseczkami
Wędzony boczek kroimy w małe słupki, ziemniaka, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę, por szatkujemy. W garnku gotujemy ok. 1,5 litra wody. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy tak długo aż wytopi się z niego tłuszcz, następnie do boczku wrzucamy pokrojoną cebulkę a na koniec por. Zarumieniony boczek z cebulą i porem przenosimy do wrzątku i dorzucamy do garnka mała pietruszkę z nacią. Na patelni podsmażamy marchewkę i ziemniaki, podsmażone przekładamy do garnka z zupą. Przyprawiamy zupę: dodajemy liście selera, liść laurowy, ziele angielskie pieprz i sól do smaku. Gotujemy zupkę pod przykryciem tak długo aż warzywa delikatnie zmiękną. Wyławiamy z zupy pietruszkę, liście selera, liść laurowy i zile angielskie. W miseczce mieszamy mąkę ze szczyptą soli i wlewamy odrobinę letniej wody, a następnie mieszamy tworząc malutkie kluseczki. Kluseczki wrzucamy do gotującej się zupy, dodajemy posiekany koperek i gotujemy ok. 3 minuty. Tak przygotowaną zupkę podajemy na gorąco. SMACZNEGO!
Zupa zagraj z kluseczkami
Boczek wędzony kroimy w małe słupki, ziemniaka, cebulę i marchewkę w kostkę, por szatkujemy
Zupa zagraj z kluseczkami
Boczek smażymy na patelni, dodajemy do niego cebulę i por
Zupa zagraj z kluseczkami
Podsmażone składniki przekładamy do garnka z wrzątkiem i dodajemy resztę warzyw i przyprawy
Zupa zagraj z kluseczkami
Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i odrobiną wody tworząc małe kluseczki, które wrzucamy do gotującej się zupy