anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa ze śliwek zwana pamułą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zaciekawiła mnie zupa ugotowana przez edytaha i postanowiłam przygotować swoją wersję. Zupa okazała się niezwykle smaczna.

Zupa ze śliwek zwana pamułą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa ze śliwek zwana pamułą

 

  • śliwki bez pestek - 450 g
  • aronia - 2 łyżki
  • syrop z agawy – 3 łyżki
  • cynamon - ½ łyżeczki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • woda - ½ l
  • szczypta soli
  • DO PODANIA:
  • gęsta śmietana 18% - 3 łyżki
  • włoskie ciasteczka migdałowe „Amarettini”

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze śliwek zwana pamułą

Wodę zagotowałam, dodałam śliwki i aronię i pod przykryciem doprowadziłam do wrzenia. Dodałam pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli i gotowałam na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotowały. Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam z trzema łyżkami zimnej wody i wlałam do gotujących się owoców.


Energicznie mieszając jeszcze raz zagotowałam zupę. Zdjęłam z ognia i posłodziłam syropem z agawy. Zupę zmiksowałam blenderem na gładki krem. Zupę ze śliwek podałam z łyżką śmietany, przestudzoną do temperatury pokojowej i z migdałowymi ciasteczkami. *tutaj znajdziecie oryginał: https://gotujmy.pl/pamula-czyli-zupa-owocowa-,przepisy,159863.html

Zupa ze śliwek zwana pamułą
Śliwki starannie umyć, osuszyć i usunąć pestki.
Zupa ze śliwek zwana pamułą
Gotowałam na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotowały.
Zupa ze śliwek zwana pamułą
Zupę zmiksowałam blenderem na gładki krem.
Zupa ze śliwek zwana pamułą
Wyznając zasadę jak szaleć to szaleć zupę podałam z migdałowymi ciasteczkami „Amarettini”.