Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa ze świeżych grzybów

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umytą, obraną i opłukaną włoszczyznę zalać w ca­łości wrzącą osoloną

Zupa ze świeżych grzybów

Składniki:

Zupa ze świeżych grzybów

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych grzybów
Umytą, obraną i opłukaną włoszczyznę zalać w ca­łości wrzącą osoloną wodą i ugotować z niej wywar. Odcedzić warzywa i zużyć je np. do sałatki na kolację. Grzyby przebrać, odrzucając nadpsute i robaczy­we, oczyścić, umyć starannie, odsączyć i drobno po­szatkować. Obraną cebulę opłukać, posiekać, wy­mieszać z grzybami, dodać masło, posolić i udusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły. Połączyć je z wywarem, do którego można również przetrzeć ugotowane warzywa. Do wrzącej zupy wlać przesia­ną mąkę rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować zupę, odstawić z ognia, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Po­dawać z dodatkiem makaronu lub z łazankami, posypaną dużą ilością posiekanej naci pietruszki.

Tagi:

grzyby