iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zupa ze świeżych pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Smaczna zupka z ziemniaczków i świeżych pieczarek podsmażonych na masełko. Wykończona słodka śmietanka. Smaczna o każdej porze roku.

Zupa ze świeżych pieczarek

Składniki:

Zupa ze świeżych pieczarek

 

  • 3 litry wody

 

  • 1/2 kg pieczrek

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

  • 1/2 selera

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych pieczarek
Wodę zagotowujemy z solą do smaku. Warzywa korzenne obieramy i ścieramy na tarce duże oczka, lub kroimy w cieniutkie paseczki- julienka. Ziemniaki obieramy kroimy w kosteczkę i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok 5 min, po tym czasie dodajemy starte warzywa.

Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle. Podsmażone dodajemy do zupy. Gotujemy ok 10 min. doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Dodajemy słodka śmietanę i zagotowujemy. Podajemy.