reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zupa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Nie ma pyszniejszej pomidorówki niż taka z pomidorów zerwanych prosto z krzaczka, dojrzewających w słoneczku, bez sztucznych nawozów i oprysków!!

Zupa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem

 

 

  • 1 duża cebula

 

  • 1 marchewka

 

  • 1 l wywaru warzywnego, bulionu, lub rosołu

 

 

  • Lane ciasto

 

 

  • 3 łyżki mąki ( raczej kopiate)

 

  • 2 łyżki wody

 

  • Dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
Cebulkę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, a pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Wywar zagotowujemy. Na maśle dusimy początkowo samą cebulkę, gdy już zmięknie dodajemy marchewkę i pomidory. Dusimy przez 20 minut. Całość przecieramy ( ja wcześniej miksuję blenderem) przez sitko. Przekładamy do wywaru , dodajemy bazylię i gotujemy przez chwilę. Składniki na lane ciasto dokładnie łączymy w garnuszku i wlewamy cienkim strumieniem na zupę lub możemy przelać na durszlak i zrobią nam się małe kluseczki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Zupa ze świeżych pomidorów z lanym ciastem
Etap 1Składniki na lane ciasto dokładnie łączymy w garnuszku i wlewamy cienkim strumieniem na zupę lub możemy przelać na durszlak i zrobią nam się małe kluseczki:)